Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Ήθη / Έθιμα
ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΡΟΛΟΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΗΘΗ / ΕΘΙΜΑ
 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΙΒΑΔΕΙΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ

Κάθε χρόνο στη Λιβαδειά αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα του Πάσχα και γιορτάζει ολόκληρη η πόλη. Το πασχαλινό γλέντι ακολουθεί τη ρουμελιώτικη παράδοση. Το έθιμο του λάκκου τηρείται ακόμη πιστά. Κάθε χρόνο από τη Μεγάλη Πέμπτη, οι κάτοικοι ξεκινούν τις προετοιμασίες. Την Κυριακή του Πάσχα, τα κάρβουνα ή τα ξερά κλαδιά ανάβουν με τη λαμπάδα της Ανάστασης, προκειμένου να ετοιμαστεί η θράκα για να ψηθούν τα αρνιά. Αυτό γίνεται σε όλους τους “λάκκους”, σε κάθε γωνιά της πόλης. Το πασχαλινό γλέντι ξεκινά από το πρωί και ο Δήμος Λιβαδέων διοργανώνει γλέντι με δημοτική μουσική και παραδοσιακούς χορούς, στην περιοχή της Κρύας, δίπλα στη φύση. Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, νέο γλέντι στήνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, με παραδοσιακούς χορούς και πυροτεχνήματα. Το παραδοσιακό Πάσχα της Λιβαδειάς είναι γνωστό και κάθε χρόνο προσελκύει επισκέπτες από όλη τη χώρα.

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Το Γαϊτανάκι είναι για τη Λιβαδειά μία μακραίωνη παράδοση, που τηρούνταν μέχρι και τα χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κάτοικοι της περιοχής αναβιώνουν το έθιμο με μεγάλο ενθουσιασμό. Κατά τη διάρκεια της αποκριάς, ετοιμάζονται τα άρματα και οι στολές. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι μασκαράδες παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης και φτάνουν στην κεντρική πλατεία, όπου πλέκεται το Γαϊτανάκι. Ακολουθούν μικρές παραστάσεις, τραγούδια και χοροί από τους μασκαράδες. Στο τέλος στήνεται παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή μουσική, οργανοπαίχτες και χορευτές. Οι διοργανώσεις αυτές υποστηρίζονται από το Δήμο Λιβαδειάς και η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης είναι μεγάλη.
 
GAITANAKISTILIVADEIA_F10601.jpg
 
ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Το έθιμο του Βλάχικου γάμου, κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας, τηρείται κάθε χρόνο στην πόλη της Θήβας. Το έθιμο είναι μία παρωδία όλων των διαδικασιών του γάμου. Η διαδικασία ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, όταν και συναντιούνται οι συμπέθεροι για να συζητήσουν για την προίκα. Αφού συμφωνήσουν, ξεκινούν οι προετοιμασίες του γάμου. Η τελετή ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής και ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Ο “καπετάνιος” συγκεντρώνει τα παλικάρια και οι συντροφιές της νύφης και του γαμπρού ξεκινούν χορό μέσα στους δρόμους της Θήβας. Η τελετή και το γλέντι πραγματοποιούνται την Καθαρά Δευτέρα. Οι διάλογοι σε βλάχικη προφορά μεταξύ των συμπεθέρων και ο κυκλικος χορός του πεθαμένου, δεν λείπουν ποτέ από τη διαδικασία. Το έθιμο καταλήγει σε μεγάλο γλέντι που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Σε ένα ύψωμα, πάνω από την κεντρική πλατεία της Αράχωβας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος βοήθησε τον Γ. Καραϊσκάκη στη μάχη με τους Τουρκαλβανούς το 1826. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη γιορτή του Αγίου. Το Πανηγυράκι είναι τριήμερος εορτασμός της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Περιλαμβάνει έθιμα, που διατηρούνται εδώ και πολλούς αιώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα. Το Πανηγυράκι ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου, με τον Εσπερινό, τη λιτανεία της εικόνας και το χορό των γερόντων, που φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής. Την ημέρα της γιορτής, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι άντρες φορώντας τοπικές ενδυμασίες, πηγαίνουν στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη. Ακολουθούν χοροί στο προαύλιο του ναού. Την τρίτη ημέρα διοργανώνονται δραστηριότητες αθλητικής φύσης και αγωνίσματα στο προαύλιο του ναού. Το Πανηγυράκι λήγει με το γλέντι που στήνεται το μεσημέρι της τρίτης μέρας, με παραδοσιακό φαγητόκαι μουσική. Το Πανηγυράκι της Αράχωβας είναι δημοφιλές και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες στην περιοχή.

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Εκκλησίες / Ιερές Μονές
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός
Πολιτιστικά Δρώμενα
  Επιμελητήριο Βοιωτίας