Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μουσεία
ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΡΟΛΟΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΑ
 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Λιβαδειάς εγκαινιάστηκε το 2000 και ανακαινίστηκε το 2012, με σκοπό να αναδείξει την ιστορία της περιοχής, εστιάζοντας σε σημαντικούς ανθρώπους που έζησαν εκεί. Έτσι, μία από τις αίθουσες του μουσείου είναι αφιερωμένη στο Λάμπρο Κατσώνη και μία άλλη στο Λιβαδείτη ιστορικό και συγγραφέα, Τάκη Λάππα. Επίσης, στο μουσείο υπάρχουν δείγματα της αστικής ζωής της πόλης και μία ειδική ενότητα για την υδροκίνηση, αφού το μουσείο στεγάζεται στον άλλοτε αλευρόμυλο και νεροτριβή του Μαγκλάρα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η νέα αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, με ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου Τροφωνίου.

Στο μουσείο διοργανώνονται ειδικές προβολές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις. Βρίσκεται στην περιοχή της Κρυάς, στη Λιβαδειά.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22610 80997

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

Ο πολιτισμός της παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή της Βοιωτίας αποτυπώνεται ολοκληρωμένα, μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Το μουσείο βρίσκεται στο λόφο της Καδμείας και περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Εγκαινιάστηκε το 1962 και οι συλλογές του καλύπτουν τον πολιτισμό από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα αγάλματα της Αρτέμιδος και της Εκάτης και επιτύμβιες στήλες από την περιοχή, καθώς και η συλλογή των αγγείων και των χάλκινων αντικειμένων.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ισόγειο κτίριο με μεγάλη αυλή. Ιδιαίτερος είναι ο Μεσαιωνικός Πύργος, μέρος της φραγκικής οχύρωσης της Θήβας. Ο πύργος έχει ενσωματωθεί στην αυλή του μουσείου και θεωρείται ότι είναι μέρος του κάστρου που χτίστηκε το 1278. Το μουσείο, εκτός από την κύρια έκθεση, διοργανώνει διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες
Διεύθυνση: Θρεψιάδου 1, Θήβα
Τηλέφωνο: 22620 27913

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Το αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Χαιρώνειας, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η περιοχή στην αρχαιότητα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1907 και ανακαινίστηκε το 2009. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Ο πρώτος χώρος του μουσείου αφορά την Αρχαία Χαιρώνεια. Τα εκθέματα αποτελούν όπλα, αγγεία και μικροαντικείμενα από τη Μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. Ο δεύτερος χώρος σχετίζεται με την Προϊστορική Βόρεια Βοιωτία και παρουσιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νεολιθικού ανθρώπου και μία συλλογή χάλκινων αγγείων από την περιοχή του Ορχομενού. Πολύ σημαντικό είναι και το ομοίωμα οικίσκου της νεολιθικής εποχής, καθώς δίνει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής. Ο τελευταίος χώρος του μουσείου αφορά τους ιστορικούς χρόνους. Εκεί εκτίθενται αγγεία και αντικείμενα από την άσκηση της λατρείας προς τους θεούς, νομίσματα και γλυπτά. Τέλος, είναι πολύ ενδιαφέρον το ψηφιδωτό του 3ου αιώνα π.Χ., που έχει γεωμετρική διακόσμηση και τις προσωποποιήσεις των Εποχών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης. Δίπλα από αυτό, στέκεται ο Λέων της Χαιρώνειας, το μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη Μάχη του 338 π.Χ.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22610 95270

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ


Η πόλη του Διστόμου είναι χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας φωκικής πόλης Αμβρόσσου. Η αρχαιολογική συλλογή του Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Άμβροσσο,  Μεδεώνα, Καρακόλιθο, Αντίκυρα και Βουλίδα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Στην προθάλαμο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, που έχουν βρεθεί στην περιοχή του Διστόμου. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται τα ευρήματα των ανασκαφών από το Δίστομο και την Αντίκυρα. Η δεύτερα αίθουσα είναι αφιερωμένη στην κεραμική της περιοχής και περιλαμβάνει κυρίως αγγεία. Μέσα από αυτή τη συλλογή είναι φανερή η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης από τα μυκηναϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Η συλλογή στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης. Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22670 22000

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Η πόλη του Διστόμου έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της σφαγής που πραγματοποιήθηκε εκεί από τα γερμανικά στρατεύματα, την περίοδο της κατοχής. Η ιστορία της πόλης κρατιέται ζωντανή στη μνήμη, μέσω του Μουσείου Θυμάτων του Ναζισμού, που εγκαινιάστηκε το 2005.

Στο διώροφο κτίριο του μουσείου υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων της σφαγής και του οστεοφυλακίου που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο λόφο Κάναλες. Εκτίθεται σημαντικό υλικό από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, με άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Παρουσιάζονται ειδικά αφιερώματα για τη σφαγή και ποιήματα των Ν. Βρεττάκου και Δ. Τσούρα, που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου. Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού. Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πολύ κοντά στο Δημαρχείο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Στο ανατολικό άκρο του νομού Βοιωτίας, στο Σχηματάρι, βρίσκεται το παλαιότερο μουσείο της Βοιωτίας, χτισμένο το 1890 και ανακαινισμένο το 2006. Το μουσείο ιδρύθηκε για να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Τανάγρας. Μέσα από τα εκθέματα αποτυπώνεται η εξέλιξη της ταναιγρικής τέχνης, μέσα στο χρόνο.

Το μουσείο περιλαμβάνει ξεχωριστές αίθουσες για τους προϊστορικούς, τους αρχαϊκούς, τους κλασσικούς, τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται επιτύμβια μνημεία, μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες, γλυπτά. Υπάρχουν επίσης αγγεία, κοσμήματα, εδώλια και μικροαντικείμενα. Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα από ρωμαϊκούς τάφους της περιοχής. Στον αύλειο χώρο εκτίθενται επιτύμβια μνημεία και τμήματα κτισμάτων και ιερών, καθώς και δύο χριστιανικές επιγραφές. Το μουσείο περιέχει ζωντανά στοιχεία για την μακρά ιστορία του τόπου και οι σύγχρονες έρευνες προσθέτουν διαρκώς νέα στοιχεία για την ιστορική τοπογραφία της περιοχής.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22620 58220

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Εκκλησίες / Ιερές Μονές
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός
Πολιτιστικά Δρώμενα
  Επιμελητήριο Βοιωτίας