Η περιοχή της Βοιωτίας παράγει τα πολύ γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυροκομικά. Δοκιμάστε την περίφημη φέτα Παρνασσού, παραδοσιακή φορμαέλλα από την Αράχωβα, οψιμοτύρι ή κερεμέζι, μυζήθρα και γιαούρτι από τις τοπικές φάρμες.
Πολύ γνωστή είναι η Βοιωτία και για την ποιότητα του κρέατος, το οποίο χρησιμοποιείται σαν βασικό υλικό σε πολλές από τις τοπικές συνταγές.
Η Βοιωτία φημίζεται για τις εκτάσεις με τα αμπέλια. Σημαντική είναι η παραγωγή κρασιού και ειδικά στην περιοχή της Δαύλειας παράγεται τσίπουρο με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης, στη Δαύλεια βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελαιώνας της Βοιωτίας. Οι κάτοικοι παράγουν παρθένο ελαιόλαδο και ελιές. Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Η παραδοσιακή κουζίνα της Βοιωτίας βασίζεται στα προϊόντα της τοπικής παραγωγής, κυρίως στην κτηνοτροφία και στην τυροκομία. Παραδοσιακό πιάτο της Βοιωτίας είναι το αρνάκι γιουβέτσι. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε σαρμάδες με αμπελόφυλλα, από τους αμπελώνες της περιοχής. Στη βοιωτική κουζίνα ανήκουν και οι ντολμάδες, οι πίτες και το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί.
Στη ζαχαροπλαστική, οι Βοιωτοί προτιμούν τα σιροπιαστά γλυκά, με καρύδι, αμύγδαλο και μέλι. Ο μπακλαβάς, το καρυδάτο και οι κουραμπιέδες είναι τα πιο σημαντικά από αυτά. Φυσικά, δεν λείπουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, από τα χέρια των γυναικών από τους Συνεταιρισμούς Γυναικών των ορεινών χωριών της Βοιωτίας.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ