|
ΑΡΑΧΩΒΑ |
|
ΑΡΑΧΩΒΑ |
|
Η Αράχωβα είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός, με εύκολη πρόσβαση από την πρωτεύουσα και πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
Τα πέτρινα χωριάτικα σπίτια, ανάμεσά τους τα ανηφορικά δρομάκια, και το φυσικό τοπίο, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γραφική, ιδανική για περιπάτους μέσα στην πόλη. Περιηγηθείτε στην πόλη βρείτε τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία με συνταγές της τοπικής κουζίνας. Στο βράχο πάνω από την πόλη βρίσκεται το ιστορικό ρολόι, που χτίστηκε το 18ο αιώνα ως καμπαναριό του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 1966. Στη δυτική έξοδο της πόλης στέκει το μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις των εθνικών επετείων. Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου, πραγματοποιείται το Πανηγυράκι του Αη Γιώργη, με τα τοπικά έθιμα και το μεγάλο γλέντι, έξω από τον Ιερό Ναό.
Πολύ κοντά στην Αράχωβα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά. Μπορείτε επίσης να οργανώσετε εκδρομές στις γύρω περιοχές, όπως εξορμήσεις για περιπάτους, ποδηλασία και ορειβασία στον Παρνασσό. Η Αράχωβα είναι ιδανικός προορισμός για το χειμώνα, για τους λάτρεις του σκι. Αυτοί που προτιμούν την πεζοπορία και τις εξορμήσεις στη φύση, θα απολαύσουν μία επίσκεψη στην Αράχωβα την άνοιξη. Η Αράχοβα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 10 Ιουνίου του 1823 κάηκε από τους Τούρκους, ενώ το Νοέμβριο του 1826 έλαβε χώρα εκεί η μάχη της Αράχοβας. Στη σημαντική αυτή μάχη ο Καραϊσκάκης συγκρούστηκε με τα στρατεύματα του Μουσταφάμπεη τα οποία κατατρόπωσε. Η νίκη αυτή αποδόθηκε στον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο της Αράχοβας. Μάλιστα, ο Καραϊσκάκης αφιέρωσε ένα από τα κανόνια του στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η πόλη ελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους στις 2 Νοεμβρίου 1828 από τον Δημήτριο Υψηλάντη.
Ο Παρνασσός ένα μεγάλο βουνό (2,457 μ. υψόμετρο) στα σύνορα μεταξύ των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας αποτελεί και σήμερα ένα σημαντικό στοιχείο για την διαμόρφωση της σημερινής φυσιογνωμίας της Αράχωβας. Στις βορειοδυτικές πλαγιές του δημιουργήθηκαν 3 χιονοδρομικά κέντρα (Φτερόλακκα, Κελάρια και Γεροντόβραχος) , που δίνουν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στη γύρω περιοχή καθώς έχουν αναmυχθεί όλες εκείνες οι δομές για την υποδοχή ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος. Άλλα σημαντικό αξιοθέατο στην Αράχωβα είναι το Κωρύκειον Άνδρο, το οποίο απέχει μόνο 10 χλμ. από την Αράχωβα προς τον Παρνασσό.Οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές του υπήρχε ο δρόμος που μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με τον Άδη.
Αξιοθέατα • Κωρύκειο Άντρο. Το σπήλαιο απέχει δέκα χιλιόμετρα από την Αράχοβα. Κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες Oι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το σπήλαιο προσέφερε δίοδο προς τον Άδη. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα της αρχαϊκής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου που εντοπίστηκαν εκεί. • Στην Αράχοβα δεσπόζει η προτομή του ήρωα του 1821, Γεώργιου Καραϊσκάκη, για να υπενθυμίζει την ένδοξη μάχη της Αράχοβας. 2022 από Κυριάκι, Μνημείο προς τιμήν του Καραϊσκάκη • Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία είναι φτιαγμένη με αρχαία υλικά και προσφέρει υπέροχη θέα. Κάθε χρόνο του Αγ. Γεωργίου, συνήθως την δεύτερη μέρα του Πάσχα, η Αράχωβα επί τρεις μέρες γιορτάζει τον πολιούχο της. Με τη θρησκευτική γιορτή έχει συνδεθεί και η ανάμνηση της μάχης της Αράχωβας στις 24-11-1826. Οι Αραχωβίτες κάθε ηλικίας πανηγυρίζουν ντυμένοι τις πατροπαράδοτες φορεσιές τους (σιγκούνια, φουστανέλες, καμζόλες), παμπάλαια ελληνικά έθιμα επιζούν στην τριήμερη αυτή γιορτή, αγώνες αθλητικοί στα άλματα, στο λιθάρι, στην πάλη, στο δρόμο και στο σήκωμα της πέτρας. • Eπάνω στο βράχο της Ώρας δεσπόζει ο ναός των Εισοδείων της Θεοτόκου. Ο ναός αναφέρεται ήδη από το 1676, ενώ η σημερινή εκκλησία χτίστηκε αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821. Στο ναό φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Χαράλαμπου. O βράχος της ώρας από Κυριάκι cd 2025 • Το δημοτικό σχολείο της Αράχοβας στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.
Φυσικές ομορφιές Η Αράχοβα χαρακτηρίζεται και ως το «Μπαλκόνι του Παρνασσού». Χαρακτηριστικό σημείο της είναι ο βράχος της Ώρας, από όπου η θέα είναι φανταστική. Επίσης, το Κωρύκειο Άντρο, εκτός από αρχαιολογική αξία έχει και μεγάλη φυσική ομορφιά, με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες να δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και την τοποθεσία «Μαύρα Λιθάρια» στην είσοδο της Αράχοβας, από όπου θα απολαύσετε εξίσου ωραία θέα. Πολύ όμορφη είναι και η καταπράσινη τοποθεσία Λιβάδι.
|